Att göra

Upplev Orrefors Park

Hyttan

Orranäs Glasbruk är en speciell hytta. Den är byggd som en åttkantig studio för att ge minst lika många nya perspektiv på glaskonst. Med sittplatser runt hyttan kan du som besökare få en unik inblick i det gamla hantverket och hur det går till att skapa modern glaskonst. Eller till och med själv delta. I direkt anslutning till hyttan ligger vårt café där vi serverar ”gofika” och enklare mat.

Läs mer

Smedjan

Bruksorten Orrefors har sitt ursprung i järnbruket, grundat 1726. Tillgången på sjö- och myrmalm, vattenkraft och skog gjorde platsen idealisk för såväl järnbruk som senare både sågverk och glasbruk. Idag kan du njuta av den genuina bruksmiljön, lyssna till hammarsmedjans slag och boka en guidad tur i den snart 400 år gamla smedjan.

Läs mer

Museet

I Orrefors museum visar föreningen Glasrikets skatter ovärderligt glas från olika epoker. Låt dig hänföras av glas som skapade uppståndelse på världsutställningar, var stilbildande för många konstformer och som ibland också finns i var mans hus. I den vackra utställningshallen anordnas varje år utställning med koppling till orten och till glaset.

Läs mer

Parken

Solrosor, lupiner, vide och andra sk Phytoväxter gör miljön grön i dubbel bemärkelse. Växterna ger grönska och renar samtidigt marken från eventuella föroreningar. Phytoparken utvecklas hela tiden och har varit en del av ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Läs mer

Utställningar

I direkt anslutning till butiken ligger Utställningshallen och Orrefors Museum. Utställningshallen är ett rum byggt med stort ljusinsläpp just för att ge vackra glasföremål de bästa förutsättningarna att presentera sig på. Och ytterligare några steg bort kan du uppleva unika historiska glaskonstföremål, vissa som du inte hittar någon annanstans i världen.

Läs mer