En glödande historia
En glödande historia
I Orranäs Glasbruk vandrar du på historisk mark. Slut ögonen ett ögonblick och försök lyssna efter det som inte längre hörs, men finns ändå.
Här hördes smedjans stångjärnshammare redan 1726. Och 1898, 172 år senare, tändes den första glasugnen. Det var liv och rörelse från tidig morgon till sen kväll. Vid 4-tiden på morgonen väcktes Mästarna av ”Hyttluarna”. De unga pojkarna hade den otacksamma uppgiften att se till så att Mästarna kom till jobbet. Tvära och lite morgonsura åkte sedan Mästarna de knappa 200 metrarna med häst och vagn från boendet Stallpalatset på bruket till glashyttan. För så skulle det vara, Mästarna var den tidens rockstjärnor och omhuldades på alla tänkbara sätt. Hästarna fick sedan andra uppgifter under dagen och drog överfulla vagnar med ved som staplades överallt på bruket. Glasframställningen behövde nämligen stora mängder ved. Enorma mängder faktiskt. Och det finns i Småland. Vissa ljud från den tiden har avtagit men andra har tagit över.
1726 – Orrefors järnbruk
År 1726 fick Lars Johan Silfversparre privilegium att anlägga ett järnbruk på Orranäs säteris ägor. Järnbruket fick namnet Orrefors och omfattade då masugn, hammarsmedja och knippsmedja. Under senare delen av 1700-talet utökades bruket med en spiksmedja. Orrefors var i mitten av 1800-talet Kalmar läns största stångjärnverk. Trots att myrmalm fanns kring Orrefors var detta inte tillräckligt utan bergmalm fraktades från Bergslagen.
1841 – Hammarsmedjan tas i bruk.
1841 uppfördes en ny hammarsmedja och gniststuga efter en brand. Den utökades med ytterligare en hammare och en så kallad ”dubbel ugn” inköptes för att kunna minska kolåtgången. Den nya hammaren blev räckhammare för utsmidning av stångjärn medan den gamla användes som smälthammare. Orrefors var ett modernt järnbruk med de senaste inom järntillverkningen såsom blåsmaskin, vällugn, rostugn och franche-comtéugn som var en täckt så kallad dubbel ugn.
1925 – Världsutställningen i Paris.
Orrefors presenterade sitt nya graverade glas för den svenska publiken på konst- och industriutställningen i Göteborg 1923, men det internationella genombrottet för Orrefors glasbruk kom på världsutställningen i Paris 1925. I Storbritannien myntades begreppet ”Swedish grace” som en sorts svensk variant av art déco. Under tiden före andra världskriget bodde och arbetade flera namnkunniga konstnärer vid Orrefors: Simon Gate, Edward Hald, Vicke Lindstrand, Edvin Öhrström, Nils Landberg och Sven Palmqvist.
2017 – Orrefors Park invigs.
Ambitionen har varit att förvalta kunskapen och hantverkskunnandet men i en modern kontext. Och att erbjuda nya typer av upplevelser i en fantastisk miljö.
Den unika gralteknik som utvecklades 1916 tas nu konstnärligt och tekniskt vidare av Glasblåsarmästare Johan Nilsson och Amy Krüger som kreativ ledare. Och i den unika hyttan kan man på så nära håll att konsten riktigt hettar i ansiktet, uppleva hur de vackra konstföremålen växer fram.
I anslutning till Orranäs Glasbruk finner man också en välsorterad glasshop, ett café, en utställningshall, ett museum med samling helt unika glaskonstföremål samt järnbruksmuseet Hammarsmedjan.
Under vår, sommar och tidig höst erbjuder Orranäs Glasbruk ett upplevelseprogram med mat, musik, aktiviteter och guidningar.
2020- Glödande passion för framtiden.
Orranäs Glasbruk är till stora delar resultatet av en mans dröm. Eller ska vi säga ”av en eldsjäl med glödande passion”? Företagsledaren och entreprenören Ingemar Andersson har alltid haft sina barndoms trakter nära hjärtat och med Orranäs Glasbruk ville han skapa ny historia för bygden.
När glashyttan och parken öppnade engagerade det en hel bygd. Tillsammans har man grävt, byggt, planterat, bakat, guidat och hittat vägar att skapa en plats för nya upplevelser. På rekordtid byggdes Sveriges första utomhusglashytta och det lilla bruket Orranäs Glasbruk flyttade in. Runt omkring skapades en park för både nytta och nöje. Växter som renar marken från det gamla glasbrukets utsläpp kombineras med platser för lek, aktiviteter och avkoppling.
Design, hållbarhet och genuint hantverk står i fokus i Orranäs Glasbruk. Från den minsta växten i ekoparken och närproducerad mat, till återvinning av glas till ny glasmassa.
Glöden i glashyttans ugnar binder ihop dåtid och nutid i Orrefors. Men den är också ett bevis på den glöd som alltid funnits i Orrefors – människors engagemang för sin bygd och viljan att bjuda varje besökare på en minnesvärd upplevelse.
2023 – En tragedi slår till den 12 juni
Branden som förstörde vår unga hytta i Orrefors den 12 juni 2023 var en olyckshändelse. Trots brandkårens ansträngningar kunde byggnaden inte räddas och allt gick förlorat. Ingen människa kom till skada. Det påverkade hela samhället och de som hade satsat tid och pengar i hyttan.
Flera månader av ovisshet och sorg följde efteråt. I november bestämde ägaren Ingemar Andersson att branden endast ska bli ett kapitel i vår historia.
2024 – Den 8 Mars togs det första spadtaget
Det nya bygget startade upp den 8 mars. Orranäs återuppstod under ny ledning av Amy Krüger och Maria Rudström.